שיפוצים בתורה?
שאלה: מדוע התורה לא זקוקה ל"שיפוצים"? התורה נכתבה לפני 3,300 שנה והדברים שלה היו מתאימים לאז, אם כן מדוע שאנחנו לא נשפץ את התורה על מנת שהיא תתאים לדור?
תשובה: אתה צודק, כאשר היצרן הוא בן אדם הדברים שלך נכונים- כמו שאנחנו רואים שכל יצרני התוכנות מכינים עוד ועוד עדכונים ושיפוצים לתוכנות שלהם פעם היה WINDOWS95 ווינדאוס95 אחר כך 98 אחר כך 2000 אחר כך XP , וכך גם במכוניות כל שנה מנסה החברה לייצר מכונית יותר משוכללת ומותאמת למציאות המשתנה ולאופנה, וכך בכל שטח בחיים אנחנו משתדלים לשפר ולהתאים את ה"מוצר" לדרישות הדור החברה והסביבה.
אבל 2 הבדלים יש, תאר לך שיצרן התוכנה הכין מראש הוראות לכל מצב שיווצר בעתיד, כל שיפור שיידרש בתוכנה היצרן כבר ידע והכין אותה מראש לדרישות האלה.
נניח יצרן ייצר תוכנה לניהול עסק, אז כל שינוי בעסק באחוזי המע"מ באחוזי הרווח הכל כלול בתוכנה כבר מראש לכן לא צריך אף פעם לעדכן אותה כי בתוכה כלול כל השיפורים שידרשו.
שאלה: הרי לא ייתכן שאדם יוכל ליצור תוכנה שתתאים לכל המצבים האפשריים בעתיד, שהרי הוא לא נביא וכל פעם יש חידושים שלעולם לא יכלו ליצפות להם ופתאום יש דרישות חדשות שממש ממש לא שייך שיצרן התוכנה יכל לדעת עליהם, כמו כן עיצוב של התוכנה תמיד ניתן לשפר אותו ולעשות אותה יותר "ידידותית" וכו' לסיכום השאלה שלי היא שהרי לא שייך לכתוב תוכנה מראש לכל המצבים וחייבים תמיד גם התוכנה הכי טובה ניתן לשפר בסוף, זה רק עניין של זמן, תוכנה רגילה צריך לשדרג כל שנה ותוכנה משוכללת צריך כל 3 שנים אבל אף פעם בעל התוכנה לא יוכל לצפות הכל מראש.
תשובה: וכאן אנחנו מגיעים להבדל השני, בין יצרן התוכנה לבין יצרן התורה- יצרן התוכנה הוא רק בין אדם וגם אם ישבו על זה צוות הכי טוב בעולם הם לעולם לא יוכלו לצפות מה יקרה בעתיד ומה יהיו הדרישות בעוד 10 שנים, אבל בורא עולם- יוצר הכל שיודע הכל מראשית ועד אחרית יודע מראש את כל הדרישות של החיים והכל כבר כלל בתורה עצמה כל פרט הכי קטן כל הדרכה ישנה בתורה כבר מראש, גם מקרים חריגים ויוצאים מן הכלל אלוקים כבר קבע מראש מה לעשות, קח לדוגמא את עניין פיקוח נפש – אלוקים ידע שיש בחיים גם מקרים כאלו וקבע כי כאשר יש חשש לחיי אדם אם לא יחללו שבת אז בתורה עצמה כתוב שחובה לחלל את השבת למען המשכת חייו של האדם.
ויותר מכך, התורה היא מפת העולם, כתוב שכשהבורא ברא את העולם "איסתכל בתורא וברא עלמא" פירוש: הבורא הסתכל בתורה וברא את העולם, והכוונה שכמו שלפני שבונים בניין יש את השרטוט של הבניין בדף נייר ושם כתוב היכן יהיה כל קומה, כל דירה, וכל חדר, היכן יהיה הסלון והמטבח והמקלחת, כך גם בריאת העולם היא על פי הכתוב בתורה ולכן לא שייך לשפץ את התורה בשביל ל"התאים" אותה לעולם כי העולם קיים לפי הוראות של התורה וכל שאלה בכל דור ובכל מצב כתוב את התשובה שלה בתורה, כמו בתוכנה שכלולים בה כל המצבים האפשריים בעבר בהווה ובעתיד.
ולא רק זה בורא עולם שלא כמו יצרני התוכנה- הוא גם מנהל את העניינים ומסבב מה יהיה ואיך יהיה, הוא מנהל את התמורות בעולם, הוא ידע שיהיו מלחמות ויהיו זמנים של שלום, הוא ידע שבמדע יתקדם אם ישנו גילוי של מדען או תרופה למחלה זה גם כי אלוקים החליט מראש מתי ואיך יגלו כל דבר. הוא ידע שהיהודים יתפזרו לכל קצוות תבל, הוא אפילו כתב זאת מראש בתורה, לכן כל שינוי במהלך החיים אלוקים כבר צפה זאת מראש, כשאלוקים כתב את התורה הוא ידע שיהיו מכוניות ושיגלו את החשמל וכו' ולכן הוא כבר מראש נתן כללים מה מותר ומה אסור, כי הוא צופה הכל ויודע הכל. ולכן נתן תורה שמתאימה לכל הזמנים.
לכן כל מי שטוען שצריך לבצע שינוי בתורה הוא כביכול "מקטין" את יכולתו וגדולתו של בורא עולם כאילו הוא לא ידע מה יהיה ומה יהיו דרישות החיים.
אבל באמת אלוקים ייצר את ה"תוכנה" הטובה ביותר המתאימה ביותר והיחידה שכבר עובדת 3,300 שנה וממשיכה לעבוד ולשפר את העולם.
ועל זה נאמר: ""לא יחליף הא-ל, ולא ימיר דתו לעולמים" כאשר אדם רפורמי טוען, שלאור התפתחות החברה ושינוי תנאי החיים יש צורך לשנות את התורה ולהתאימה למציאות המשתנה, הוא בעצם טוען שנותן התורה הינו קצר רואי, ואינו מסוגל לצפות שינויים מראש. היהדות סבורה אחרת: אלוקינו, נותן התורה, ה"מביט לסוף דבר בקדמתו", והרואה את אשר יתרחש בסוף כל הדורות, נתן לנו מערכת הוראות שיש לה תוקף לעולמים.
מקורות: מסילות אל האמונה- הרב יוסף גבאי.